Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Οι εποχές αλλάζουνε. Οι ανάγκες μας μένουν ίδιες...


Ντίνος! Ο πιο περιζήτητος Μεσοχωρίτης των ημερών
   Με σταθερούς ρυθμούς η Μεσοχώρα προσαρμόζεται στη εποχή. Η άνοιξη δήλωσε την άφιξή της με προάγγελο τις ανθισμένες κρανιές και κορομηλιές. Ο χειμερινός θόρυβος των αλυσοπρίονων, έδωσε τη θέση του σε κείνον των σκαπτικών μηχανών. Είναι η εποχή που τα κήπια –  γνωστά και ως κήποι - έχουν τη τιμητική τους. Πρέπει να οργωθούν, να ετοιμαστούν και να φυτευτούν. Ανυπόμονοι οι άνθρωποι του χωριού, μπουχτισμένοι από τη μεγάλη χειμωνιάτικη απραξία, θέλουν να δράσουν, να δημιουργήσουν, αλλά και να ανταγωνιστούν το οργασμό της φύσης.
    Το πιο περιζήτητο επάγγελμα της εποχής, ο ζευγάς με το “ζευγάρι”. Εκείνος δηλαδή που διέθετε δύο ζώα τα οποία όταν ενώνονταν σε ζευγάρι αποτελούσαν μαζί με αυτόν την ανεκτίμητης αξίας καλλιεργητική μηχανή. Έπρεπε να τον κλείσεις από νωρίς, από το χειμώνα, να έχεις καλή σχέση μαζί του για να σε βάλει πρώτο στη σειρά, να σου κάνει καλά το χωράφι, βαθιά και στο σωστό χρόνο. Βόδια, άλογα, μουλάρια, γαϊδουράκια, με σιδερένια  ή αυτοσχέδια ξύλινα άροτρα, έκαναν διαχρονικά τη γη της Μεσοχώρας εύφορη και τάισαν γενιές ανθρώπων.
     Οι εποχές άλλαξαν, η τεχνολογία προχώρησε, η σχέση όμως του ανθρώπου με τη γη παραμένει θεμελιακά αναλλοίωτη. Έτσι ο σύγχρονος “ζευγάς” Ντίνος με την πανίσχυρη σκαπτική μηχανή του, [ αφού κι αυτός πέρασε μια περίοδο οργώματος με το συμπαθητικό γαϊδουράκι του ] αυτή την περίοδο οργώνει στην κυριολεξία τη Μεσοχώρα και τη γύρω περιοχή. Όσοι λοιπόν δεν “κάματε” ακόμα το χωράφι σας σπεύσατε. Η λίστα αναμονής είναι μεγάλη και ο καιρός μαζεύει.
Πληροφορίες: Ντίνος Γεροβασίλης τηλ: 6974212464
 Γιώργος Κ. Χονδρός

Η ιστορία του οργώματος με φωτογραφίες:















ΠΗΓΗ: mesochoranet.gr

\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου