Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Αγανάκτηση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λαφινιωτών Τρικάλων για Δελτίο Τύπου του Δήμου Πύλης    
Αρθρογράφος: Χριστίνα Αλεξίου           13/08/2016 15:17
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαφινιωτών Τρικάλων «Η Λαφίνα» εκφράζει την αγανάκτησή του για το περιεχόμενο του δελτίο τύπου που απέστειλε στα τοπικά Μ.Μ.Ε ο Δήμος Πύλης σχετικά με εκδήλωση στην περιοχή.

Το e-mail που απέστειλε ο Σύλλογος στο 
trikalanews.gr αναφέρει
«Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε στο από 11.8.2016 άρθρο  με τίτλο «Αναβίωσε το έθιμο τα κάγκελα στη Λαφίνα του Δήμου Πύλης Τρικάλων» πως το παραδοσιακό έθιμο του «καγκελάρη» γίνεται για 1η φορά στο πανηγύρι του χωριού μας – αλλιώς δεν θα «αναβίωνε» όπως χαρακτηριστικά γράφεται στον τίτλο – πως  διοργανώνεται στην Λαφίνα από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο της Νεράιδας –την Τ.Κ. της Νεράιδας και τον υπεύθυνο της ταβέρνας στην Λαφίνα και πως το χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της Τ.Κ.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η έκπληξή μας αλλά και η αγανάκτηση των κατοίκων της μικρής μας Λαφίνας όταν πληροφορηθήκαμε πως το εν λόγω άρθρο εστάλη απευθείας από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πύλης σε όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.

Γιατί τόσες ανακρίβειες, κύριοι;

Σας ενημερώνουμε λοιπόν, διότι προφανώς δεν το γνωρίζετε, πως ο «καγκελάρης» που χορεύεται σε πολλά πολλά χωριά, «ανοίγει και κλείνει» κάθε χρόνο την τελευταία μέρα του πανηγυριού της Λαφίνας με την συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού και των επισκεπτών αυτής της ημέρας.

Το πανηγύρι, από καταβολής του, διοργανώνεται στην πλατεία του  χωριού μας από τα καταστήματα που υπάρχουν σε αυτήν –αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα , και  συναισθηματικά λεγόμενο  από το ίδιο το χωριό της Λαφίνας τους κατοίκους του ως ενδιαφέρον για την διατήρηση των παλαιών εθίμων.

Ο Σύλλογος του χωριού (Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαφινιωτών Τρικάλων «Η Λαφίνα») συμμετέχει κάθε χρόνο ενεργά και με λαχειοφόρο αγορά σε αυτό και χαιρέτισε με εκπρόσωπό του τους παρευρισκόμενους την πρώτη μέρα του πανηγυριού.

Ούτε αυτό αναφέρεται πουθενά... Με μεγάλη μας χαρά θα ξαναδιαβάζαμε διορθωμένο το κατά τα άλλα ενδιαφέρον άρθρο».

Από το ΔΣ του Συλλόγου
Το σχετικό άρθρο
Αρθρογράφος: Ελισάβετ Παπανικολάου       11/08/2016 14:46
Μια φανταστική δημοτική βραδιά σε συνδυασμό με το παμπάλαιο έθιμο «Τα Κάγκελα», πραγματοποιήθηκε στην Λαφίνα συνοικισμό της «Τ.Κ. Νεράιδας» την περασμένη Κυριακή, στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων  Αποστόλων με οργανωτές τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Νεραιδιωτών (Αγία Κυριακή), την Τοπική Κοινότητα Νεράιδας και τον υπεύθυνο της Ταβέρνας στην Λαφίνα.

Την Εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεράιδας Κυριάκος Βλαχογιάννης, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και τους παρόντες Αντιδημάρχους κ. κ. Σωτήρη Χαντζή, Κων/νο Μπαλατσούκα, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Αρματωλικού, Παχτουρίου  κ. Παναγιώτη Τεντολούρη, και Παναγιώτη Μπόλη, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Αμέσως άρχισε ο χορός τα «κάγκελα» όπου πολύς κόσμος χόρευε επί μια ώρα και μισή γεμίζοντας τον αύλιο χώρο της Εκκλησίας, ένα χορό με τα χαρακτηριστικά του βήματα τηρώντας ένα έθιμο πολλών χρόνων.

Τελειώνοντας το παραπάνω έθιμο ο κόσμος κάθισε στα τραπέζια απολαμβάνοντας το νόστιμο ψητό και τα άλλα εδέσματα του καταστήματος, ακούγοντας συγχρόνως τα επιτραπέζια και χορευτικά δημοτικά τραγούδια που έπαιζε η δημοτική ορχήστρα του Ανδρέα Ζυγογιάννη (κλαρίνο), Θανάση Μανίκα και Φώτη Τσιγαρίδα (τραγούδι), Τριαντάφυλλο Αβράμη (Αρμόνιο), Ντίνα Γρηγόριο(Βιολί), Μπακλαβάς Γεώργιος(ντραμς), Γκοβίνας Κων/νος(κιθάρα).

Φυσικά οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν και χόρεψαν μέχρι τις πρωινές ώρες, με τις επιθυμίες και τις παραγγελιές τους, που οι μουσικοί της ορχήστρας πρόθυμα τις εκτελούσαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου