Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ο ΜΑΝΑΒΗΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ . . . . . . . . . ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ .

Η προβολή του "Μανάβη" ένα Απριλιάτικο Σαββατόβραδο στα Τρίκαλα ( βίντεο ) . . .

MANAVIS_TRIK_1
 
Συγκίνηση, ικανοποίηση και καμάρι ήταν τα συναισθήματα όλων, όσοι παρακολουθήσαμε το βράδυ του Σαββάτου 20-4-2013 την ταινία ντοκυμαντέρ "Ο Μανάβης" του "δικού μας παιδιού" Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων.
Η νέα αυτή ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, απέδειξε και σε μας γιατί κέρδισε την εκτίμηση και το βραβείο κοινού στο πρόσφατο φεστιβάλ ντοκυμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστές της ταινίας η οικογένεια Αναστασίου με το αυτοκινούμενο μανάβικο και οι μόνιμοι κάτοικοι ενός συμπλέγματος ορεινών χωριών της Ν. Πίνδου. Των χωριών της δικής μας ορεινής πατρίδας. Τα πρόσωπα κι οι χαρακτήρες, για μας τους νεότερους, θαρρείς να έρχονται από τα παλιά, από τις θύμησες των παιδικών μας χρόνων τα καλοκαίρια στο χωριό. Για τους μεγαλύτερους όμως είναι πρόσωπα πιο οικεία, πιο γνωστά κι οι δυσκολίες που βιώνουν σήμερα αυτοί οι κάτοικοι των ορεινών χωριών μας, είναι σαν να τις ζουν οι ίδιοι και συμπάσχουν μαζί τους .
 
MANAVIS_TRIK_2
 
Δομικά η ταινία μπορεί να αναλυθεί σε 4 μεγάλες θεματικές ενότητες, όσες κι οι εποχές του χρόνου που η οικογένεια Αναστασίου κάθε βδομάδα επισκέπτεται τα χωριά με το μανάβικο. Χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο... Κάθε εποχή κι άλλος καμβάς ντύνει τα τοπία της ταινίας, κάθε εποχή κι άλλα τα προβλήματα κι οι έγνοιες των κατοίκων, πάντα όμως το ίδιο έντονο το πάθος τους να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Ο μανάβης, είναι ίσως ο μόνος τους βοηθός και συνοδοιπόρος σ'αυτό το ταξίδι ζωής που επέλεξαν ή κάποιοι αναγκάστηκαν να κάνουν, αλλά αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο με τον έξω κόσμο. Ο ερχομός του μανάβη, κάθε βδομάδα, όλο το χρόνο, λειτουργεί ως βάλσαμο στις καρδιές τους, καταπραύνει το αίσθημα της απομόνωσης και τελικά λυτρώνει τις προσδοκίες τους από τη ματαιότητα. Εκτός από τις αναγκαίες προμήθειες που θα φέρει από την πόλη, θα χαρεί μαζί τους στα καλά νέα, θα συμπονέσει και θα δώσει κουράγιο στα άσχημα.
Προσωπικά, πιστεύω ότι ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, με εύστοχο τρόπο, κατάφερε να αποδώσει μία σύγχρονη ψυχογραφία των μόνιμων κατοίκων των ξεχασμένων αυτών χωριών της Πίνδου. Με ρεαλισμό όπου κι όσο χρειαζόταν, με πιο γλαφυρό τρόπο όταν επικέντρωνε σε χαρακτήρες που είχαν να πουν "κάτι "από τα παλιά, αλλά πάντα με την αλάνθαστη ματιά κάποιου που βιωματικά έχει εμπεδώσει τα ήθη και την κουλτούρα της περιοχής .
Σίγουρα όμως, η πετυχημένη αυτή προσπάθεια  του Δ. Κουτσιαμπασάκου έρχεται να αναδείξει δύο πράγματα. Την ανεπιτήδευτη ομορφιά των χωριών μας και των κατοίκων τους, αλλά και το έλλειμμα μέριμνας και βοήθειας από την πολιτεία για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά,  κυρίως τους χειμερινούς μήνες .
 
MANAVIS_TRIK_4
 
Σ'αυτή την προβολή του "Μανάβη" στα Τρίκαλα, εκείνο το βράδυ, η πλειοψηφία των θεατών ήταν συμπατριώτες μας καταγώμενοι από τα χωριά που διαδραματιζόταν η ταινία. Μαζί μου ήταν ο πατέρας μου, Ανέστης Κουτσογιάννης, ενώ μεταξύ πολλών άλλων ήταν  ο Πάνος Τσάκαλος που είχε κατέβει από τον Αετό την ίδια μέρα για να δει την ταινία, η κόρη του Ελένη με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους, ο πρώην πρόεδρος της Δ.Κ. Νεράϊδας και νυν δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων Ηλίας Καραγιώργος με τη σύζυγό του, ο μανάβης Νίκος Αναστασίου με την σύζυγό του Σοφία και τα παιδιά τους και φυσικά ο δημιουργός του "Μανάβη" Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.
 
MANAVIS_TRIK_3
 
Πριν και μετά την προβολή  ο Δ. Κουτσιαμπασάκος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους θεατές, για το πως γυρίστηκε η ταινία, να μοιραστεί μαζί τους τις ανησυχίες του για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Όλοι όμως μαγεμένοι κι εντυπωσιασμένοι απ'αυτό που είδαν, συνεχάρησαν τον δημιουργό της. Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης μας έλεγε ότι στην προβολή του "Μανάβη" στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το κοινό είχε καθηλωθεί από το τραγούδισμα του Πάνου Τσάκαλου που συμμετείχε με 3 δημοτικά τραγούδια . Για μένα, πέρα από τον Πάνο, οι άλλοι δύο χαρακτήρες που άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους στην ταινία ήταν ο παππούς (από το Βαθύρεμα νομίζω), ένας πρακτικός μετεωρολόγος και αναλυτής των γεωφυσικών και η γιαγιά που μιλούσε συνέχεια για "Σιέξ". Απ'ότι μας είπε ο Δ. Κουτσιαμπασάκος μέσα στο Μάϊο θα ξεκινήσουν κι οι προβολές του "Μανάβη" στην Αθήνα, οπότε πραγματικά αξίζει για τους Αθηναίους συμπατριώτες μας να πάνε να δούνε την ταινία για να νιώσουν κι αυτοί  την συγκίνηση και την μαγεία που νιώσαμε εμείς εδώ στα Τρίκαλα.
 
MANAVIS_TRIK_5
 
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μικρά αποσπάσματα από την ταινία, που παρθήκαν με κάμερα μέσα από την αίθουσα κατά την ώρα της προβολής και τις δηλώσεις των Δ. Κουτσιαμπασάκου, Νίκου & Σοφίας Αναστασίου μετά το τέλος της. Συγχαρητήρια Δημήτρη...
 
Ηλίας Αν. Κουτσογιάννης
 


MANAVIS_TRIK_6

www.aetosaspropotamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου