Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Τα νιάτα είναι κατάσταση του νου...

      Τα νιάτα δεν είναι περίοδος ζωής, είναι κατάσταση του νου. Δεν είναι κόκκινα μάγουλα, κόκκινα χείλη και ευλύγιστα γόνατα. Είναι η διάθεση της θέλησης, η ιδιότητα της φαντασίας, η δύναμη των αισθημάτων. Κανένας δεν γερνάει μόνο και μόνο επειδή ζει μερικά χρόνια. Οι άνθρωποι γερνούν όταν λιποτακτούν από τα ιδανικά τους.
     Τα χρόνια μπορεί να ρυτιδώνουν το δέρμα, αλλά όταν εγκαταλείψεις τον ενθουσιασμό, τότε ρυτιδώνεται το πνεύμα. Η ανησυχία, η αμφιβολία, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου, ο φόβος και η απελπισία, από αυτά είναι τα μακρά χρόνια που γερνούν το κεφάλι και κάνουν σκόνη το πνεύμα που γέρασε. Κι αν είναι κανείς εβδομήντα ή δεκάξι χρονών, πάντα στην καρδιά του μπορεί να υπάρχει η αγάπη για το θαύμα, ο θαυμασμός για τ΄ άστρα και τα πράγματα και για τις σκέψεις. Η θέληση ν΄ αντιμετωπίσει κανείς τα γεγονότα, η αδιάκοπη παιδιάστικη όρεξη για εκείνο που πρόκειται να έρθει και η μεγάλη χαρά για το παιχνίδι της ζωής.
     Είστε τόσο νέοι, όση είναι η πίστη στη ζωή. Τόσο γέροι, όση είναι η αμφιβολία σας. Τόσο νέοι, όση είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Τόσο γέροι, όσος είναι ο φόβος σας. Τόσο νέοι, όση είναι η ελπίδα σας. Τόσο γέροι, όση είναι η απελπισία σας. Μέσα στο κέντρο της καρδιάς σας βρίσκεται ένας σταθμός ασυρμάτου. Όσα χρόνια αυτός παίρνει μηνύματα ομορφιάς, ελπίδας, χαράς, μεγαλείου, θάρρους και δύναμης από τη γη, από το Θεό, είστε πάντα νέοι. Όταν τα μηνύματα αυτά πάψουν να έρχονται και το κέντρο της καρδιάς σας σκεπαστεί με τα χιόνια της απαισιοδοξίας και τον πάγο της αδιαφορίας και του κυνισμού, τότε πραγματικά γεράσατε.                                                                       Σάμουελ Ούλμαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου