Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Στα Ορεινά των Τρικάλων...
Ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ οι ζημιές



Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν τα ορεινά του νομού Τρικάλων από τη θεομηνία της περασμένης Κυριακής. Διαλυμένους δρόμους, μισογκρεμισμένα σπίτια, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης άφησε στο πέρασμά της η δυνατή καταιγίδα και τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους Κρανιά – Τρία Ποτάμια, Νεραϊδοχώρι – Γέφυρα Αλεξίου, Βαθύρεμα – Παχτούρι και σε άλλα σημεία εξακολουθεί να γίνεται με δυσκολία παρά τις μεγάλες προσπάθειες των μηχανημάτων να προχωρήσουν σε αποκατάσταση αυτών.

Σπίτια εξακολουθούν να κινδυνεύουν με κατάρρευση, υπάρχει διάβρωση του εδάφους εξαιτίας της βροχής, ενώ απεγκλωβίστηκαν τεράστιοι όγκοι χωμάτων με τους οποίους γέμισαν τα ρέματα.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες με τον δήμαρχο Καλαμπάκας Δημ. Σακελλαρίου να τις υπολογίζει περίπου σε 3 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης μιλώντας στην «Ε» τόνισε ότι «θα ζητήσουμε έκτακτη ενίσχυση ως περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών. Αύριο θα έχουμε συντάξει την πλήρη έκθεση με την καταγραφή των ζημιών και θα τη στείλουμε στο αρμόδιο υπουργείο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα πρέπει να διατεθεί ποσό πάνω από 5 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στον ορεινό όγκο των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας.



Στην Πύλη

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου Πύλης με το ποσό των 500.000 ευρώ ζητά ο δήμαρχος Κώστας Κουφογάζος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη αναφέρεται στα «ανυπέρβλητα προβλήματα και τις ζημιές που προκλήθηκαν στις δημοτικές ενότητες Πύλης, Αιθήκων, Πινδέων, Νεράιδας και Μυροφύλλου».

Αφού προχωρά σε μια καταγραφή των ζημιών σημειώνει ότι «το εύρος των καταστροφών είναι πολύ μεγάλο. Τοπικές κοινότητες παρουσιάζουν εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου».

Προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να αρθούν οι όποιοι κίνδυνοι για τους κατοίκους της περιοχής και των περιουσιών τους, κάνουμε έκκληση άμεσης χρηματοδότησης, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τη διαχείριση των δυσκολιών, στις οποίες έχουμε περιέλθει».

Κλείνοντας τονίζει ότι «η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, της οδικής πρόσβασης και μιας πρόχειρης αντιμετώπισης της αντιπλημμυρικής προστασίας, θεωρούμε είναι άμεση σε προτεραιότητα και επιβεβλημένη».

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, στην γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας Κ. Γερακούδη, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, στον αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μιχαλάκη και τους Τρικαλινούς βουλευτές.

ΠΗΓΗ: thessalianews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου