Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012


Ο αρχαιότερος χάρτης...

Description: http://olympiada.files.wordpress.com/2012/06/xarths.jpg?w=200&h=150

   O αρχαιότερος χάρτης στο δυτικό κόσμο χρονολογείται από το 500 π.Χ. και βρέθηκε στη νότια Ιταλία.
  Πρόκειται για μία απεικόνιση της χερσονήσου της Απουλίας, σε ένα κομμάτι λουστραρισμένου πήλινου βάζου, με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο ενός γραμματοσήμου. Ο χάρτης της Σολέτο (Σύλλιθος), όπως ονομάζεται, ανακαλύφθηκε από τον Βέλγο αρχαιολόγο Τιερί βαν Κόμπερνολ, από το πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, αλλά η ύπαρξή του παρέμεινε κρυφή έως ότου διεξαχθούν οι απαραίτητες μελέτες. Ο συγκεκριμένος χάρτης θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός από τούς ειδικούς.  
 Στο χάρτη έχουν χαραχτεί τα ονόματα πόλεων με ελληνικούς χαρακτήρες και μια κουκίδα υποδεικνύει τα σημεία όπου βρισκόταν καθεμιά από αυτές, όπως και στους σύγχρονους χάρτες. Στην δυτική πλευρά της Απουλίας σημειώνεται η ελληνική λέξη Τάρας, στο σημερινό κόλπο του Τάραντος, ενώ οι ονομασίες των πόλεων είναι στην αρχαία διάλεκτο, που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά έχουν καταγραφεί με ελληνικούς χαρακτήρες.
   Οι θάλασσες γύρω από τη χερσόνησο - ο κόλπος του Τάραντος και  το Ιόνιο Πέλαγος - υποδηλώνονται με δύο παράλληλες, κυματοειδείς γραμμές. Αρκετές από τις 13 πόλεις που σημειώνονται στον χάρτη, όπως η Οτράντο (Υδρούσα), η Σολέτο, η Ουγκέντο και η Λεύκα (η σημερινή Σάντα Μαρία ντι Λέουκα), υπάρχουν έως σήμερα.
  Ήταν γνωστό από την αρχαία ελληνική γραμματεία ότι οι Έλληνες είχαν κατανοήσει την ανάγκη για αποτύπωση των γεωγραφικών χαρακτηριστικών μιας περιοχής και ότι κάποιοι είχαν σχεδιάσει χάρτες, αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε βρεθεί μια τέτοια αποτύπωση.
  Έτσι, ο χάρτης του Σολέτο, πέραν από ότι αποτελεί τον αρχαιότερο γεωγραφικό χάρτη της κλασικής αρχαιότητας, είναι και η πρώτη απόδειξη ότι οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύαζαν χάρτες πολύ πριν από τους Ρωμαίους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο χάρτης του Σολέτο είναι σύγχρονος του Πυθαγόρα, ο οποίος είχε ιδρύσει μία φιλοσοφική σχολή στον Κρότωνα, στη σημερινή Καλαβρία, από την άλλη πλευρά τού κόλπου του Τάραντος.
  Αν και οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να συνδέσουν το χάρτη με τη  σχολή, εντούτοις ο Πυθαγόρας λέγεται πως ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι η θέση ορισμένων άστρων στον ουράνιο θόλο διέφερε από περιοχή σε περιοχή και υπονόησε τη σφαιρικότητα της Γης, υπόθεση πού αποτέλεσε τη βάση της σύγχρονης χαρτογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου