Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012


Ήλθε, είδε και απήλθε 
(η Μέρκελ)…
Εμείς προς τα που πάμε;
Οι χώρες που ζουν με το ΔΝΤ
Προτού την Ελλάδα έξι χώρες δέχτηκαν τη βοήθεια του ΔΝΤ, αλλά και τις συνέπειές της.
Πόσο ακριβά κοστίζει τελικά αυτή η οικονομική βοήθεια;
 Λετονία 
Δεν είχε τη «χαρά» να μπει στην πρώτη φάση του ευρώ. Κάπου εκεί κάηκε και φώναξε το ΔΝΤ για βοήθεια…Έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε κι όλα δείχνουν ότι η βοήθεια δεν απέδωσε. Συγκεκριμένα, το αντιστάθμισμα για το δάνειο των 7,5 δισ. ευρώ που έλαβε, ήταν μείωση δαπανών 40% στην υγεία - με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας -μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών κατά 60% - και εδώ έκλεισαν εκατοντάδες σχολεία - και περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20%. Μέσα σε 2 χρόνια η ανεργία έχει φτάσει στο 22,8% και το ΑΕΠ στο 17,5%.
Τη χώρα κυβερνά κυβέρνηση μειοψηφίας, μια και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας φεύγουν το ένα μετά τα άλλο. Κανένα κόμμα δε δείχνει να μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 5% που απαιτείται για να μπει στη Βουλή.

Ρουμανία 
Το ΔΝΤ επισκέφτηκε πρόσφατα το Βουκουρέστι προκειμένου να επανεξετάσει το πακέτο διάσωσης, καθώς οι προβλέψεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,3% μάλλον πέφτουν στο μισό. Αυτό σημαίνει ότι οι 100.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα δεν έπιασαν τόπο και πάμε γιο νέο γύρο. Οι εναπομείναντες δημόσιοι υπάλληλοι απειλούν συνεχώς με απεργίες για να περισώσουν ότι μπορούν.
Από την άλλη, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και μήνες και η κυβέρνηση τους πληρώνει με έναντι. Επίσης στόχος της είναι να περιορίσει τους εκπαιδευτικούς της χώρας κατά 15.000 άτομα ακόμη από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

Ουγγαρία 
Μετά τη πτώση του ανατολικού μπλοκ, η χώρα στηριζόταν οικονομικά από την επένδυση ξένων κεφαλαίων. Το 2008 πέρασε το κατώφλι του ΔΝΤ. Η Ουγγαρία δε γνώρισε τη λαίλαπα των δύο προηγούμενων χωρών και υπερηφανεύεται ότι σήμερα έχει κάπως ξαναβρεί το δρόμο της, αλλά δε πέρασε κι αλώβητη.
Για ένα δάνειο 20 δις ευρώ - τα 12,5 δις δόθηκαν από το ΔΝΤ - διαγράφηκαν
10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και το δώρο των Χριστουγέννων, ενώ υπήρξε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 3 χρόνια.
Ο ΦΠΑ στα καύσιμα έφτασε στο 25% και σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και τα γαλακτοκομικά στο 18%
(στην Ελλάδα πήγε πρόσφατα στο 10% από 9%), το ωρομίσθιο στη χώρα είναι πλέον ένα από τα φθηνότερα της Ευρώπης (μόλις 7 ευρώ), ενώ η μέση σύνταξη μόλις που ξεπερνά τα 200 ευρώ.
Αποτέλεσμα η ραγδαία αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Στις εκλογές το ποσοστό του πρώην κυβερνητικού Κόμματος των Σοσιαλιστών έπεσε στο 19% από 43% για να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη ένα κόμμα που έχει ως πρότυπό του τον Berlusconi.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η αποχή άγγιξε το 40%, ενώ ένας στους τέσσερις ψήφισε κόμμα που δεν έχει ξαναμπεί στη Βουλή.

Ισλανδία 
Εκτός από την ηφαιστειακή τέφρα, η χώρα έπεσε θύμα πυραμίδων το 2008 που είχαν στήσει οι τράπεζές της στο εξωτερικό και η χρεοκοπία δεν άργησε να φανεί. Τα χρήματα των πολιτών δεν είχαν καμία αξία και οι εισαγωγές πάγωσαν. Μέσα σε λίγες ώρες τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν και όλοι θυμήθηκαν συνταγές με ψάρια που είναι άφθονα στην περιοχή.
 Το ΔΝΤ ενίσχυσε τη χώρα με μια μικρή ρευστότητα, ζητώντας περικοπές της τάξης του 10% από όλα τα υπουργεία και αυξάνοντας παράλληλα τα επιτόκια. Το μεγάλο κομμάτι υποσχέθηκε να το δώσει αν οι ισλανδικές Τράπεζες αποζημιώσουν τα θύματά τους στην Αγγλία και Ολλανδία.
 Η κυβέρνηση όμως και ο ίδιοι οι Ισλανδοί - μέσω δημοψηφίσματος - είπαν ένα βροντερό ΟΧΙ.

Αργεντινή 
Η χώρα που έχει συνδέσει το όνομά της με το ΔΝΤ περισσότερο απ’ όλες. Χώρα που έζησε τη μία δικτατορία μετά την άλλη. Οι δικτατορίες δανείζονταν συνεχώς από το εξωτερικό, ώστε να υπάρχει ένας τεχνητός πλουτισμός γιο το λαό. Όλα αυτά ήρθαν κι έσκασαν με αποτέλεσμα να επέλθει η οικονομική Γκουέρνικα.
Τη δεκαετία του 90 η χώρα περνάει το κατώφλι του ΔΝΤ και πάρθηκαν τόσα αυστηρά μέτρα, που είχαν αποτέλεσμα το ξεσηκωμό του λαού και απανωτές υποτιμήσεις. Για σχεδόν μια δεκαετία επικράτησε χάος, περιοχές δημιούργησαν το δικό τους νόμισμα κι άλλες επέστρεψαν στην ανταλλακτική οικονομία.
 Το 2000 το ΔΝΤ παρενέβη ξανά, χορηγώντας 40 δις δολάρια τα οποία δεν ήταν αρκετά να σώσουν την κατάσταση και το Νοέμβριο του 2001 η κυβέρνηση κήρυξε αναστολή πληρωμών, που της βγήκε σε καλό μια και το 76% των πιστωτών διέγραψε τα 2/3 του χρέους.

 Εκουαδόρ 
Η ειδική περίπτωση με σχέση αγάπης - μίσους με το ΔΝΤ. Οι ξενόφερτες δικτατορίες της χώρας παρά τον πλούτο σε πετρέλαιο, προσέφευγαν στο ΔΝΤ με το παραμικρό, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο χρέος.
Όταν το 2007 ο αριστερός Πρόεδρος Rafael Correa ανέλαβε τα ηνία της χώρας το αμφισβήτησε ευθέως.
Συγκρότησε ένα διεθνές δικαστήριο για να εξετάσει κατά πόσο το χρέος που είχε δημιουργη0εί, ήταν νόμιμο. Όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι όλα δεν ήταν και τόσο διάφανα, διέγραψε το χρέος καταχειροκροτούμενος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου