Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Νέα βροχή από «πεφταστέρια»
το Σαββατόβραδο (απόψε 22-10-2011)...


Η πτώση των Ωριωνίδων κορυφώνεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή...
Μία θεαματική βροχή από πεφταστέρια κορυφώνεται τα χαράματα του Σαββάτου και της Κυριακής και θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο και στην Ελλάδα.

Οι Ωριωνίδες αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους λίγο πριν την ανατολή του ηλίου του Σαββάτου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, στο μέτρο που ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.

Τα εν λόγω «πεφταστέρια» δημιουργούνται από υλικά, τα οποία έχει αφήσει πίσω του ο διάσημος κομήτης του Χάλεϊ.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», τα οποία είναι από τα πιο γρήγορα, καθώς συνήθως κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό, αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες φθάνοντας περίπου τα πέντε την ώρα, αλλά θα αυξηθούν κι άλλο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια στιγμή, στον ουρανό, κοντά στο μισογεμάτο φεγγάρι, θα είναι ορατός ο πλανήτης Άρης, με χρώμα πορτοκαλο-κίτρινο, περίπου δέκα μοίρες κάτω αριστερά από το δορυφόρο μας. Ο Άρης, ο οποίος τώρα απέχει από τη Γη περίπου 249 εκατ. χιλιόμετρα, θα γίνεται κάθε μέρα πιο φωτεινός, ώσπου το Μάρτιο του 2012 η λαμπρότητά του θα συναγωνίζεται αυτή του Σείριου, του πιο λαμπρού άστρου στο νυχτερινό ουρανό του πλανήτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου