Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Είκοσι δισ. ευρώ κρύβουν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες...
10/10/2011

Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ αποκαλύπτεται ότι έχουν αποκρύψει από την εφορία ευκατάστατοι Έλληνες που προτίμησαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και ιδίως σε ελβετικές τράπεζες, σύμφωνα με τον Τζον Κρίστενσεν, διευθυντή του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (TJN).


                           «Υπολογίζουμε ότι τα κεφάλαια 
που έχουν κρύψει Έλληνες στην Ελβετία, 
χωρίς να τα δηλώσουν, 
ανέρχονται σχεδόν στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ», 
επισημαίνει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη φοροδιαφυγή 
σαν βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. 

Μάλιστα, σε συνέντευξή του («Τα Νέα») συμβουλεύει την Αθήνα να εξουδετερώσει τους φορολογικούς παραδείσους και να ζητήσει ενίσχυση των διαδικασιών ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μπορέσει να βγει ευκολότερα από την οικονομική κρίση.Ο αξιωματούχος εκτιμά πάντως ότι μια συμφωνία με την Ελβετία για να βρεθεί άκρη μάλλον δεν θα απέδιδε καθώς οι λογαριασμοί για να φορολογηθούν, θα πρέπει να είναι ονομαστικοί και η πλειονότητα έχει τις καταθέσεις σε όνομα εταιρείας που συνήθως είναι off shore.

Την ίδια ώρα, το ΣΔΟΕ στη χώρα μας βρήκε μετά από ελέγχους περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε εβδομήντα επτά τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν δικαιολογούνταν στο σύνολό τους με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία και τώρα θα κληθούν να αποδείξουν την προέλευση των καταθέσεων.Από τους ελέγχους που έγιναν με άρση του τραπεζικού απορρήτου, προέκυψε πως σχεδόν οι μισοί από τους φορολογουμένους που πιάστηκαν είναι γιατροί και σε αυτούς έρχονται να προστεθούν τρεις πρώην διοικητές νοσοκομείων! Στη λίστα των φοροφυγάδων βρίσκονται, επίσης, επιχειρηματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, ποδοσφαιρικοί μάνατζερ, κομμωτές και... αστρολόγοι.

Και ενώ η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα συνεχιστεί και για άλλους λογαριασμούς, στη Θεσσαλονίκη, η Οικονομική Αστυνομία σχημάτισε δικογραφίες εις βάρος εννέα γιατρών για διάφορες φορολογικές παραβάσεις, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν είκοσι έλεγχοι σε ιατρεία από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μετά από σχετικές καταγγελίες.Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν σε εννέα περιπτώσεις παραβάσεις, όπως μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών, μη ορθή τήρηση του βιβλίου ασθενών και μη ορθή ενημέρωση του βιβλίου εσόδων - εξόδων.

Espressonews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου