Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011


Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα!!!
Όταν η πρωτεύουσα πλασάρεται ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός


Κάπου στην Αττική οδό, λίγα χιλιόμετρα αφού αφήσουμε το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με κατεύθυνση την Αθήνα, υπάρχει μία διαφημιστική πινακίδα με σλόγκαν «Live your dream in Greece» (Ζήσε το όνειρό σου στην Ελλάδα).

Κάπως έτσι είχε αρχίσει και για το 2011 στο εξωτερικό η προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι που μας πέρασε. Μεταξύ των προτεινόμενων περιοχών φυσικά φιγουράρει και η Αθήνα που, σύμφωνα με τα σάιτ στο διαδίκτυο από το υπουργείο Πολιτισμού και όχι μόνο, φαντάζει ως μία πόλη μαγική. Μία πρωτεύουσα που πραγματικά διαβάζοντας τις πληροφορίες που δίνονται, κάθε Αθηναίος θα ήθελε να μένει σε αυτή.
Βεβαίως η πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική όσο η μέρα με την νύχτα και αυτό οι Αθηναίοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Σύμφωνα λοιπόν με ένα από αυτά τα σάιτ, το visitgreece.gr, στο κείμενο με τις παρουσιάσεις της Αθήνας διαβάζουμε σε κάποιο σημείο «…μέσω της Ερμού φτάνετε στον Κεραμεικό, το μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης…» φυσικά ούτε λέξη για την εγκατάλειψη που θα συναντήσουν στη διαδρομή σχεδόν σε κάθε γωνία καθώς και για τους δεκάδες αλλοδαπούς που κάνουν παράνομο εμπόριο επί της Ερμού.

Λίγο πιο κάτω γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις περιοχές Μοναστηράκι και Ψυρρή, εκθειάζοντας τις περιοχές αυτές ως κέντρα διασκέδασης με ουζερί, μπαρ και ταβέρνες, χωρίς ωστόσο και εδώ να γράφει πως αν κάποιος κάνει το λάθος και βρεθεί δύο τρία στενάκια πιο μέσα, πίσω από την οδό Αθηνάς, θα μπορέσει να απολαύσει τις υπηρεσίες δεκάδων γυναικών που προσφέρουν παράνομα αγοραίο έρωτα, ενώ βεβαίως κινδυνεύουν να φύγουν χωρίς τα πορτοφόλια τους.
Προχωρώντας στην παρουσίαση της... φανταστικής πρωτεύουσας, αναφέρεται η οδός Αθηνάς, η Βαρβάκειος αγορά και η πλατεία Κοτζιά. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν την περιοχή ως παραδοσιακή εμπορική γειτονιά, όπου είναι συγκεντρωμένο εμπόριο που έχει να κάνει με είδη διατροφής, θυμίζοντας όπως γράφει χαρακτηριστικά «τα αντίστοιχα στη Μ. Ανατολή».

Για ακόμα μία φορά στην κατά τα άλλα μαγευτική αυτή περιγραφή δεν γίνεται λόγος για το παράνομο εμπόριο, τις ληστείες και τις αρπαγές τσαντών, τους τοξικομανείς που περιφέρονται και κοιμούνται στην πλατεία Κοτζιά καθώς και για δεκάδες άλλα προβλήματα της πρωτεύουσας.
Ακόμα πιο τρομακτική βέβαια είναι η παρουσίαση του Μεταξουργείου ως μέρος που θα μπορούσαν να επισκεφτούν οι τουρίστες τη στιγμή που οι ίδιοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας περνάνε από τη συγκεκριμένη περιοχή, μόνο με αυτοκίνητο και με κλειδωμένες τις πόρτες. Και τα βράδια κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους, γιατί φοβούνται ακόμη και για τη ζωή τους. 

Από το κείμενο δε θα μπορούσε να λείπει η πλατεία Ομονοίας, που παρουσιάζεται ως μία από τις κυριότερες πλατείες της πόλης, όπου οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν την αρχιτεκτονική των πανέμορφων νεοκλασικών κτιρίων.
Μαζί με αυτά βέβαια οι τουρίστες θα μπορέσουν να απολαύσουν τους δεκάδες τοξικομανείς που ψάχνουν την δόση τους επάνω στην πλατεία, τους άστεγους που κοιμούνται στις σκάρες εξαερισμού του Μετρό μέρα μεσημέρι και όσα γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι Αθηναίοι. 
Στο ίδιο σάιτ γίνεται αναφορά και στην οδό Πατησίων από όπου μεταξύ άλλων όπως γράφει το κείμενο θα μπορέσουν να δουν οι τουρίστες την νεοκλασική έπαυλη της πολυτεχνικής σχολής. Και όπως όλοι μας γνωρίζουμε δεν θα μπορέσουν να μην εντυπωσιαστούν βλέποντας σταθμευμένες σε κοντινά σημεία τις δυνάμεις των ΜΑΤ, τους τοξικομανείς στην οδό Στουρνάρη και τα πανό που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τα κάγκελα της περίφραξης του Πολυτεχνείου.

Στο κείμενο αναφέρεται ακόμα η περιοχή των Εξαρχείων, η οποία περιγράφεται ως «χαριτωμένη και ζωντανή γειτονιά, παραδοσιακό σημείο συνάντησης και σπίτι πολλών φοιτητών και καλλιτεχνών». Αυτή η περιγραφή βέβαια διαφέρει πάρα πολύ από την εικόνα που αναπαράγεται στην Ελλάδα από διάφορες πηγές για την συγκεκριμένη περιοχή. Δηλαδή που χαρακτηρίζεται ως στέκι αντιεξουσιαστών και πηγή πολλών ταραχών κατά την Ελληνική Αστυνομία και Πολιτεία, ενώ δεν αποτελεί μυστικό ότι δυνάμεις των ΜΑΤ περνούν καθημερινά και συστηματικά μόλις πέσει το σκοτάδι μέσα από καφετέριες, δίπλα από θαμώνες αλλά στα και στα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και την πλατεία Ναυαρίνου.
Εκτός λοιπόν, κι αν σκοπεύουν να φορέσουν κουκούλες στους τουρίστες που θα επισκεφτούν όλες αυτές τις περιοχές που αναφέρονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς δεν καταλαβαίνουμε πως αυτές οι παρουσιάσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζει καθημερινά ο Αθηναίος πολίτης. 

Για να μην ξεχνάμε πως κατά την περίοδο που θα βρίσκονται εδώ οι τουρίστες, δεν είναι διόλου απίθανο να πέσουν πάνω σε απεργίες, πορείες και συμπλοκές με δακρυγόνα.
Και μπορεί με αυτή την περιγραφή να πείσουμε κάποιους να επισκεφτούν την Αθήνα και να τους πιάσουμε «Κώτσους». Τι γίνεται όμως όταν αυτοί οι τουρίστες επιστρέψουν στις πατρίδες τους; Ποια είναι η εικόνα που θα μεταδώσουν σε συγγενείς και φίλους για τη χώρα μας;
Όπως και να χει πάντως, καλό θα είναι οι τουρίστες που θα επιλέξουν την Αθήνα για ταξιδιωτικό προορισμό να έχουν στη διάθεση τους αρκετές εκατοντάδες ευρώ, αφού όπως είναι γνωστό η πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων πόλεων του κόσμου.

Όπως λέει όμως και το σλόγκαν 
«ζήσε το όνειρό σου στην Ελλάδα».
Κοστολογούνται τα όνειρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου