Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα...

399 π. Χ. Στην Αθήνα ο Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το κώνειο.
360. Στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος εγκαινιάζει τον πρώτο ναό της Αγίας Σοφίας.
1564. Στην Τοσκάνη γεννιέται ο μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός Γαλιλαίος. Θα επινοήσει το αστρονομικό τηλεσκόπιο, με το οποίο θα ανακαλύψει τους δορυφόρους του Δία και κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης. Η Ιερά Εξέταση θα τον υποχρεώσει να απαρνηθεί τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.
1898. Ξεσπά ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος. Αφορμή είναι η ανατίναξη του θωρηκτού των ΗΠΑ «Μέιν» στο λιμάνι της Αβάνας, στην αμερικανοκρατούμενη Κούβα.
1936. Στο Μπεν Φορντ Παρκ του Μαϊάμι, ο αναρχικός Τζουζέπε Ζανγκάρα επιχειρεί χωρίς επιτυχία να δολοφονήσει τον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ.
1942. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη. Στον στρατηγό Γιαμασίτα παραδίδονται 85. 000 Αγγλοι στρατιώτες έπειτα από μάχη, που κράτησε μία εβδομάδα. Θεωρείται η μεγαλύτερη ήττα στην Ιστορία της βρετανικής αυτοκρατορίας.
1963. Στο Παρίσι η αστυνομία συλλαμβάνει τρεις ανώτερους αξιωματικούς της γαλλικής Σχολής Πολέμου. Αποτρέπεται η δέκατη απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Σαρλ Ντεγκόλ.
1989. Εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, ύστερα από εννέα χρόνια, τα τελευταία σοβιετικά στρατεύματα.
1999. Στo Ναϊρόμπι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτης του κουρδικού ΡΚΚ, αναχωρεί από την ελληνική πρεσβεία της Κένυας και συλλαμβάνεται από Αμερικανούς για να παραδοθεί στην Τουρκία. Το γεγονός πυροδοτεί εξελίξεις στην Ελλάδα με παραιτήσεις των υπουργών Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Προεδρίας και Εσωτερικών.
2010. Με μια άνευ προηγουμένου κίνηση ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ ξεκινά διήμερη συνάντηση με 24 Ιρλανδούς επισκόπους. Συζητά το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου