Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα...

440 Πεθαίνει ο Μεσρόπ Μαστότς, μοναχός και άγιος της Αρμενικής Εκκλησίας, δημιουργός του αρμενικού αλφαβήτου.

Σουφραζέτες στο Λονδίνο στις αρχές του 20ού αιώνα
Σουφραζέτες στο Λονδίνο στις αρχές του 20ού αιώνα
1673 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος κωμωδιογράφος Μολιέρος. Βαριά άρρωστος, είχε καταρρεύσει πριν από λίγες ώρες στη σκηνή, ερμηνεύοντας τον «Κατά φαντασίαν ασθενή». Ο εφημέριος της ενορίας του αρνείται να δώσει άδεια ταφής, διότι δεν είχε αποκηρύξει τον «αμαρτωλό βίο του θεατρίνου». Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ συνιστά στον αρχιεπίσκοπο να αποφύγει το σκάνδαλο. Θα τον θάψουν νύχτα στο νεκροταφείο του Σεν Ζοζέφ, στο τμήμα με τα αβάπτιστα βρέφη. Πάνω στο φέρετρο είναι τοποθετημένα τα διάσημα της συντεχνίας των ταπετσιέρηδων, που του είχαν μεταβιβαστεί από τον πατέρα του.
1909 Πεθαίνει στην Οκλαχόμα σε ηλικία 80 ετών ο Τζερόνιμο, τελευταίος αρχηγός των επαναστατημένων Απάτσι. Συνθηκολόγησε με τους λευκούς, επιτρέποντάς τους να ολοκληρώσουν το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ.
1913 Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Η Τουρκία ζητεί από τον πατριάρχη Γερμανό Ε’ να μεσολαβήσει για σύναψη ειρήνης με την Ελλάδα, που ο στρατός της προελαύνει.
1914 Στο Λονδίνο οι σουφραζέτες σπάζουν τα τζάμια στο σπίτι του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών και βάζουν φωτιά στο κοντινό γήπεδο τένις. Διεκδικούν εκλογικά δικαιώματα για τις γυναίκες.
1934 Ο Αλβέρτος Α’, βασιλιάς του Βελγίου και δεινός ορειβάτης, σκοτώνεται στη διάρκεια αναρρίχησης στους βράχους του Μαρς λε Νταμ.
1980 Ισραηλινοί διπλωμάτες φτάνουν στο Κάιρο. Ανοίγουν την πρώτη τους πρεσβεία στον αραβικό κόσμο.
1982 Ψηφίζεται το νομοσχέδιο που καθιερώνει στην Ελλάδα τον πολιτικό γάμο.
2008 Η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία. Το Βελιγράδι δεν αποδέχεται την απόσχιση της επαρχίας και προσφεύγει στον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου