Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Οι λεκέδες των γιορτών...
Μην πανικοβάλλεστε!


* Λευκό ή κόκκινο κρασί:
σε ύφασμα που πλένεται, ρίχνετε αμέσως αλάτι. Ξεπλένετε και στη συνέχεια ταμπονάρετε με ένα διάλυμα από 15 ml βόρακα σε 1/2 λίτρο ζεστό νερό. Ξεπλένετε πάλι και πλένετε ως συνήθως.

Για να βγουν οι λεκέδες από κόκκινο κρασί, μουσκεύετε το λεκιασμένο σημείο με λευκό κρασί ή ούζο.
Σε ύφασμα που δεν πλένεται, σφουγγίζετε και ταμπονάρετε με κρύο νερό. Όσο το σημείο που έχει γίνει ο λεκές είναι ακόμη υγρό, ρίχνετε ταλκ και βουρτσίζετε μετά από μερικά λεπτά.
Σε χαλί ταμπονάρετε με κρύο νερό, ραντίζετε με αναψυκτικό σόδας κι έπειτα πλένετε με το ειδικό σαμπουάν για χαλιά.

* Σοκολάτα:
σε ύφασμα που πλένεται, αφαιρέστε όσο μπορείτε, μουλιάστε και στη συνέχεια πλύνετε με βιολογικό απορρυπαντικό. Αν ο λεκές επιμένει ρίχνετε πάνω του σκόνη βόρακα, βάλτε τον κάτω από καυτό νερό και ξεπλύνετε.

* Κερί: αν λέκιασε ύφασμα που πλένεται, ξύστε όσο μπορείτε. Για να γίνει ευκολότερη αυτή η διαδικασία, βάλτε το ύφασμα στην κατάψυξη για να σκληρύνει το κερί. Στη συνέχεια σιδερώστε με κρύο σίδερο πάνω από στρατσόχαρτο ή εφημερίδα. Αν χρειάζεται χρησιμοποιήστε διαλυτικό λεκέδων και πλύνετε κανονικά, για να φύγει και το χρώμα, αν το κερί ήταν χρωματιστό.


Τσάι ή καφές:
λεκέδες από αυτά τα δύο ροφήματα σε ύφασμα που πλένεται, φεύγουν αν πλύνετε με κρύο νερό, μουλιάστε σε βιολογικό απορρυπαντικό και πλύνετε έπειτα με το κανονικό απορρυπαντικό σας.
* Κραγιόν:
Σε ύφασμα που πλένεται. Αφαιρείτε όσο βγαίνει με λίγο χαρτί και πλένετε με μαλακό υγρό απορρυπαντικό. Σε ύφασμα που δεν πλένεται, θα χρειαστεί καθαριστήριο.


* Για όλες τις περιπτώσεις λεκέδων σε υφάσματα που δεν πλένονται απευθυνθείτε στο καθαριστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου