Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Μην τρώτε ότι σας σερβίρουν!!! 

Επειδή κάποια από αυτά που τρώμε συχνά είναι υπό εξαφάνιση λόγω υπεραλίευσης, καλό θα ήταν να μην τα προτιμάτε στο μέλλον...

Γιατί όλα ξεκινούν από τον απλό καταναλωτή... Αλλά η άγνοια κάνει το μεγαλύτερο κακό... Δείτε παρακάτω κάποια στοιχεία:


Εμπορικά είδη όπως ο Ερυθρός Τόννος (Thunnus thynnus),

ο Ροφός (Epinephelus marginatus),

το Λαβράκι (Dicentrarchus labrax) και

ο Μπακαλιάρος (Merluccius merluccius)
θεωρούνται απειλούμενα ή δυνάμει απειλούμενα με εξαφάνιση σε μεσογειακό επίπεδο,
κυρίως εξαιτίας της υπεραλίευσης.

Ο Ξιφίας (Xiphias gladius) είναι ένα από αυτά τα είδη για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και επιπλέον στην Ελλάδα είναι είδος πλήρως εκμεταλλευμένο.
Όμως, η έλλειψη στοιχείων δεν σημαίνει ότι ο Ξιφίας δεν βρίσκεται σε κίνδυνο!

Όταν τρώμε μαριδάκι και αυτό έρχεται στο πιάτο μας σε μεγέθη των 6 ‐ 7 εκ. (που είναι και το πλέον σύνηθες), ενώ θα έπρεπε να αλιεύεται όταν είναι μεγαλύτερο των 10 εκ., δεν έχει προλάβει να δώσει απογόνους και δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός του (οπότε γυρνάμε το πιάτο πίσω).

Αποφεύγουμε όσα είναι “κινδυνεύοντα” Φαγγρί (Pagrus pagrus) ,

Γκριζογαλέο (Mustelus punctulatus)

και Αστρογαλέο (Mustelus mustelus)

 τη Σφυρίδα (Epinephelus aeneus) ,

την “ευάλωτη” Συναγρίδα (Dentex dentex) ,

καθώς και τη “μικρής ανησυχίας” Παλαμίδα (Sarda sarda) ,

Γαλέο (Galeus melastomus) ,

Αθερίνα (Atherina boyeri) και

Λαβράκι (Dicentrarhus labrax) .

Για το Σκουμπρί και τον Κολιό (Scomber scombrus και S. Japonicus αντίστοιχα) έχουν θεσπιστεί τα 18 εκ. ως ελάχιστο μέγεθος αλιείας (με βάση επιστημονικές μελέτες το μέγεθος αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί στα 30‐33 εκ.(!), κάτι που ισχύει για την πληθώρα των ελάχιστων μεγεθών για όσα είδη έχουν προσδιοριστεί...).

Για το Γκριζοσαύριδο και το Ασπροσαύριδο (Trachurus trachurus και T.mediterraneus αντίστοιχα) έχουν οριστεί τα 15 εκ.,

για την Τσιπούρα (Sparus aurata) τα 20 εκ.,

όπως και για τη Γλώσσα (Solea solea). .
Για την Παπαλίνα (Sprattus sprattus) προτείνονται τα 13 εκ.,

για το Μελανούρι (Oblada melanura) τα 20 εκ.

Η αλιεία της Αστακοκαραβίδας (Homarus gammarus) απαγορεύεται από 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου (…οπότε κομμένες οι αστακομακαρονάδες εκείνο το διάστημα…).

Παρομοίως, λιχουδιές όπως οι Πετροσωλήνες (Lithophaga lithophaga)

και η Πίννα (Pinna nobilis – χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό το όστρακό της),

το Χτένι (Pecten jacobeus) κ.α. είναι προστατευόμενα είδη, οπότε θα πρέπει να μην τα καταναλώνουμε.

savoir faire psarotavernas.pdf
202 K Προβολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου